Koffie

Koffie, in bonen of vers gemalen

In het assortiment van gemiddeld zo’n 25 soorten koffie bonen, wisselend per seizoen, is er zeker een smaak voor u bij! Natuurlijk begeleid en adviseer ik u graag wat het beste bij u past, voor het ultieme genieten, op welk moment van de dag ook. En voor vrijwel elke zetmethode, want bonen of versgemalen, het kan allemaal.

Vast in het assortiment:

Er zijn 8 soorten espresso gebrande bonen; 3 soorten cafeïnevrije bonen; een aantal melanges en zo’n 10 soorten landenkoffies van over de hele wereld. Daarnaast hebben we de passende koffie voor ieder seizoen. En is er altijd wel een specialiteit die we onder de aandacht brengen. Deze zijn er vaak maar tijdelijk.

** Speciaal voor Bica’s **
De Originele Harderwiecker Melange, speciaal voor ons gemengd en vers gebrand door The Coffee Lodge in Harderwijk!

Het verhaal van koffie:

Er zijn verschillende verhalen, maar deze is het meest gehoord.
Een klein verhaaltje geschiedenis:

Koffie werd voor het eerst ontdekt in het noorden van Afrika, in een gebied wat variërend onder Ethiopië of Yemen valt. Een geitenhoeder zag dat zijn geiten best wel actief bleven na het eten van bepaalde bessen. Geiten hoeden is meestal niet het meest uitdagende beroep, al moet je wel actief blijven en opletten voor roofdieren en dieven. Dus dat leek hem wel interessant, want dat wilde hij ook wel! Hij vertelde het zijn collega’s en zo is het besje (balletje) gaan rollen. Monniken proefden de vrucht. Zij waren echter zo teleurgesteld in de bittere smaak dat ze de vrucht in het vuur gooiden. Het duurde niet lang of een heerlijk aroma steeg op naar hun neus. Uit nieuwsgierigheid maakten de monniken van de geroosterde vruchten een aftreksel. Ze zagen het als een geschenk van God, omdat het hen hielp de halve nacht wakker te blijven.

Koffie werd een gewild product en zelfs zo gewild dat een Nederlandse koopman een koffieplantje smokkelde en plantte op Java, Indonesië waar het goed groeide. Het plantje werd ook geëxporteerd naar zuid Amerika en in de 18e eeuw zou Amsterdam het eerste internationale koffiehandelscentrum zijn geworden.

Inmiddels groeit koffie over het hele tropische gedeelte van de aarde en staat er zelfs in de winkel een echte koffieplant! Of daar ook ooit besjes aan komen, dat zal de toekomst uitwijzen…

Bent u meer een liefhebber van thee, klik dan hier >> Thee

>